Menu

Polecamy

Źródła tłuszczu, wartość odżywcza — biologiczna tłuszczu

Źródła tłuszczu
Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Źródłem tłuszczów zwierzęcych są: smalec (100%), słonina (80%), sadło (90%), boczek (50-60%), masło (82%), śmietana (10-33%). Tłuszcze roślinne występują w olejach: sojowym, słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek (100%), margarynie (82%), tłuszczach kuchennych   (100%).
Te produkty, które dostarczają dużych ilości tłuszczu, nazywamy tłuszczami wydzielonymi. W pożywieniu występują również tłuszcze składowe, np. w mleku (2-4%), w serach (1-40%), w mięsie (4-45%), w jajach (11 %), w produktach zbożowych (1-7 %), w warzywach i owocach 0,5-1%). Tłuszcze składowe pokrywają zapotrzebowanie na tłuszcze w ponad 50%.

Wartość odżywcza — biologiczna tłuszczu
Najwyższą wartość biologiczną mają te tłuszcze, które w swoim składzie zawierają NNKT i witaminy, oraz te, które mają dużą wartość smakową. Źródłem tych tłuszczy są oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz oliwa z oliwek, masło i śmietana.
Średnią wartość odżywczą mają takie tłuszcze, jak: smalec, słonina, sadło, boczek, masło roślinne, olej rzepakowy o małej zawartości kwasu erukowtego.
Najniższą wartość biologiczną mają: wysokoerukowy olej rzepakowy, margaryna i tłuszcze kuchenne.